Recension av boken Psykologi@jobbet

Om boken

Boken ska vara en praktisk handbok som ger läsaren vägledning och råd i en rad olika psykologiska frågor, allt från konflikter, rehabilitering till rekrytering. Boken vänder sig till chefer och till personer som arbetar med HR-frågor. Boken är skriven inte mindre än 9 författare där varje person har bidragit med sina specialistkunskaper inom specifika kapitel. Läs mer

Fördelar

Boken täcker en bred flora av områden och innehåller en del praktiska råd. Det skiljer sig dock ganska mycket mellan kapitlen vilket förmodligen beror på vilken av författarna som skrivit kapitlet. Alla författare har bakgrund i det psykologiska området, de flesta av dem är legitimerad psykolog vilket ger boken ett seriöst intryck.

Nackdelar

På bokens omslag skildras ett par läsares bedömningar av boken. I en står det ”Boken är baserad på det senaste inom forskningen/…/” samtidigt som författarna till boken skriver i inledningen ”Vi har valt att utelämna långa referenslistor och presenterar istället tips på vidareläsning/…/”. Boken har alltså inga källhänvisningar och då kan man undra hur det går att veta att boken baseras på ”det senaste inom forskningen”. Boken upplevs lite spretig och det blir ganska tydligt att det är många författare som medverkat då flödet och språket varierar.

Slutsats

Jag önskar att jag kunde rekommendera denna bok. Men önskan tyngs ner med anledning av totalt frånvarande av referenser i en bok som vill ge en bild av att vara vetenskaplig. Hade boken haft dessa och därmed möjliggjort för läsaren att leta upp källorna som författarna stödjer sig på hade boken fått en plats på mitt skrivbord. Nu hamnar den tyvärr långt bak i bokhyllan.

Omdöme (max 5)

Användbar/praktisk: 2
Angelägen/betydelsefull: 3
Tillförlitlig/vetenskaplig: 1
Läsbarhet/begriplig 2-3 (beroende på kapitel)

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s