Vad är evidensbaserad HR?

Begreppet evidensbaserad HR (EBHR) har i internationella sammanhang fått allt mer uppmärksamhet och beskrivs som nästa steg i HR-(r)evolutionen. EBHR har ingen standardiserad formel men handlar i princip om medvetet beslutsfattande genom användande av:

  1. Erfarenheter och förmågor
  2. Kunskap och data från företaget (lilla e)
  3. Vetenskapliga belägg (Stora E)
  4. Behov och förväntningar hos kunderna

Tänk dig att du får i uppdrag att beskriva hur ett rum ser ut och hur rummet skulle kunna inredas. Du kliver in i rummet, som är helt mörkt. Det enda du har är ett stearinljus som ger dig begränsat ljus. Du gör din observation och lämnar sedan rummet. Du skriver därefter en rapport baserat på din observation och ger rekommendationer om hur man skulle kunna inreda rummet. På grund av den bristfälliga belysningen finns det risk att väsentlig information har missats. Var rummet tänkt att vara ett kontor, ett vardagsrum eller kanske en cell i ett fängelse? För att få en bättre uppfattning om rummet skulle du ha behövt fler ljuskällor. Med hjälp av EBHR får du just denna möjlighet till fler ljuskällor. Du kan då belysa fler aspekter och därmed få möjlighet till att ge bättre rekommendationer.

Sammanfattningsvis har EBHR möjlighet att leda till fyra positiva utfall. Det första är att ett evidensbaserat förhållningssätt ökar möjligheten till en ökad träffsäkerhet gällande HR-leveranser. Med hjälp av EBHR undviker du att använda ineffektiva metoder och därmed också slösa bort resurser. Det andra är att EBHR främjar en personlig utveckling, eftersom du ständigt tvingas ompröva dina förutfattade meningar om vad du tror fungerar. För det tredje undviker du ad hoc­-lösningar och därmed bristande lärande. För det fjärde ger EBHR en ökad möjlighet till samarbete mellan utbildare, forskare och praktiker.

Lämna en kommentar